Kaart Vind een kliniek Zoeken

Cellulite wordt veroorzaakt door stijver wordende bindweefselstrengen onder de huid

Is er een oorzaak voor het ontstaan van cellulite?

Vaak vragen mensen zich af of er een oorzaak is voor het ontstaan van cellulitis. Wat in de volksmond cellulitis wordt genoemd, heet eigenlijk cellulite. Het verschil tussen cellulitis en cellulite is namelijk dat cellulitis een bacteriële infectie onder de huid is, heel iets anders dus dan cellulite. Aan de buitenkant van je huid zie je putjes en kuiltjes. Maar wat gebeurt er onder je huid? De belangrijkste onderliggende oorzaak van cellulite wordt gevormd door de bindweefselstrengen die onder het huidoppervlak liggen. Deze bindweefselstrengen trekken de huid omlaag. Hierdoor ontstaat cellulite. 

Hoe ontstaat cellulite?

Cellulite kan bij iedere vrouw ontstaan. Ook bij vrouwen met minder vet en/of een gezonde levensstijl. De oorzaak van het ontstaan van cellulite heeft te maken met de bindweefselstrengen die de huid op bepaalde plekken naar beneden trekken. Het gaat niet om de hoeveelheid vet onder de huid.

  • De bindweefselstrengen verbinden de huid met het onderliggende weefsel. Daardoor worden vetcellen in vetcompartimenten verdeeld.
  • De bindweefselstrengen die verticaal onder het huidoppervlak aanwezig zijn, trekken de lederhuid naar beneden. De lederhuid (dermis) is een laag bindweefsel die onder de huid ligt.
  • Het vet dat zich ophoopt in de vetcompartimenten duwt naar boven. 
  • Deze combinatie zorgt ervoor dat er een bobbelige huidstructuur met putjes en kuiltjes ontstaat. De cellulite is het resultaat.

Symptomen die cellulite beïnvloeden

Of je cellulite goed kunt zien, wordt tot op zekere hoogte beïnvloed door je levensstijl en gewichtsveranderingen. Het zijn echter symptomen van cellulite en niet de structurele onderliggende oorzaken ervan. Als je wilt dat de cellulite op je benen en billen verdwijnt, laat je dan behandelen met Cellfina® om de echte oorzaak aan te pakken.